Jeżeli kupujemy lody lub zapoznajemy się z przepisami i chcemy je przygotować w domowym zaciszu, to najczęściej w składzie mają one owoce. Rzadziej spotykamy się w tym przypadku z warzywami, ale jak się okazuje, efekt może być smakowo piorunujący. Przykładem są właśnie lody pomidorowe. Warzywo to nie tylko nada wspaniały kolor lodom, ale uzyskać będzie można właśnie niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 30 g sosu spaghetti
- 3 żółtka
- pół szklanki śmietany 36%
- cukier
- 5 szklanek mleka
- 40 mg likieru cytrynowego
- 1/4 szklanki wody
- 1 pomidor malinowy
- 15 ml soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od ucierania razem z cukrem żółtek. W trakcie ucierania sukcesywnie dolewamy oliwę.
Dostępnie w garnku podgrzewamy razem mleko, śmietankę i passatę. Czekamy, aż zacznie bulgotać.
Powolutku do żółtek dolewamy 3 szklanki masy pomidorowej. Teraz należy ją podgrzać do momentu zgęstnienia. Wtedy należy ją zdjąć z ognia i dodać likier, a także sok z cytryny.
Kolejny krok to przecedzenie masy przez sitko. Następnie umieszczamy ją w plastikowym pojemniku i wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika. Należy jednak pamiętać, aby co godzinę zamieszać masę, dzięki czemu nie powstanie lód.
Teraz przez sito przecieramy pomidora. Następnie będziemy gotować wodę z cukrem do momentu powstania jasnego karmelu. Gdy tak się stanie, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy puree z pomidora (pół szklanki). W momencie, gdy sos się skrystalizuje, ponownie wstawiamy na ogień. Teraz mieszamy do chwili, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
Pozostaje ostudzić sos i podać razem z lodami.