Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Lody pomidorowe z karmelem pomidorowym 

Lody pomidorowe z karmelem pomidorowym

Jeżeli kupujemy lody lub zapoznajemy się z przepisami i chcemy je przygotować w domowym zaciszu, to najczęściej w składzie mają one owoce. Rzadziej spotykamy się w tym przypadku z warzywami, ale jak się okazuje, efekt może być smakowo piorunujący. Przykładem są właśnie lody pomidorowe. Warzywo to nie tylko nada wspaniały kolor lodom, ale uzyskać będzie można właśnie niepowtarzalny smak. 

Składniki: 

  • 30 g sosu spaghetti  
  • 3 żółtka  
  • pół szklanki śmietany 36%  
  • cukier  
  • 5 szklanek mleka  
  • 40 mg likieru cytrynowego  
  • 1/4 szklanki wody  
  • 1 pomidor malinowy  
  • 15 ml soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od ucierania razem z cukrem żółtek. W trakcie ucierania sukcesywnie dolewamy oliwę. 

Dostępnie w garnku podgrzewamy razem mleko, śmietankę i passatę. Czekamy, aż zacznie bulgotać. 

Powolutku do żółtek dolewamy 3 szklanki masy pomidorowej. Teraz należy ją podgrzać do momentu zgęstnienia. Wtedy należy ją zdjąć z ognia i dodać likier, a także sok z cytryny. 

Kolejny krok to przecedzenie masy przez sitko. Następnie umieszczamy ją w plastikowym pojemniku i wkładamy na około 8 godzin do zamrażalnika. Należy jednak pamiętać, aby co godzinę zamieszać masę, dzięki czemu nie powstanie lód. 

Teraz przez sito przecieramy pomidora. Następnie będziemy gotować wodę z cukrem do momentu powstania jasnego karmelu. Gdy tak się stanie, zdejmujemy z ognia, po czym dodajemy puree z pomidora (pół szklanki). W momencie, gdy sos się skrystalizuje, ponownie wstawiamy na ogień. Teraz mieszamy do chwili, aż wszystkie grudki się rozpuszczą. 

Pozostaje ostudzić sos i podać razem z lodami.

Powiązane posty