Osoby, które pierwszy raz widzą czerwonego śledzia, są bardzo zaskoczone. Barwy takiej nabiera w połączeniu z burakiem. Najważniejsze jednak jest to, że nie tylko wspaniale wygląda, ale będzie też wspaniale smakować. Coraz częściej zresztą sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem gości do naszych świątecznych stołach. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w dzień powszedni.
Składniki:
Sałatka:
- 1 różowa cebula
- 2 gotowane buraki
- 250 g śledzi matias
- 4 ugotowane ziemniaki
- 3 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 80 g pierników bez czekolady
Dressing:
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Do dekoracji:
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy składniki sałatki. Musimy pokroić w drobną kostkę cebulę. Następnie przekładamy ją do miseczki i zalewamy wodą, po czym odstawiamy na bok.
Buraki, które wcześniej ugotowaliśmy, także kroimy w kostkę i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy jeszcze pozostałe składniki, które także należy pokroić w kostkę, a więc ziemniaki, ogórki, śledzie i jabłko. Pamiętajmy też, że najlepiej będą się sprawdzać kwaśne jabłka.
Następnie cebulę, którą wcześniej odłożyliśmy na bok, odsączamy z wody i dodajemy do miski. Na sam koniec dodajemy jeszcze pokruszone pierniki.
Aby przygotować dressing, musimy zmiksować blenderem jogurt, czosnek i oliwę.
Teraz możemy już polać dressingiem sałatkę, a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, a na górę sypiemy posiekany szczypiorek.