Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Przystawka z łososia Sous-Vide 

łosoś

Japońskie potrawy słyną z bardzo wyraźnych smaków. Inaczej jest z tą przystawką przygotowaną na bazie łososia i pieczarek. Wrażenia degustacyjne będziemy mieli gwarantowane, bo nie zabraknie tu sosu sojowego, miodu i limonki. 

Składniki: 

  • 100 g łososia ugotowanego metodą sous-vide 
  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu do sushi 
  • 2 brązowe pieczarki (tzw. borowikowe) 
  • Do dekoracji: listki kolendry 

Sos

  • 4 łyżki sosu sojowego (jasnego) 
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • 1 łyżka miodu 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rybę, a w międzyczasie gotujemy ryż. 

Pieczarki należy pokroić na cienkie plasterki, ale zwracajmy uwagę na to, aby nie były zbyt cienkie. Następnie grillujemy je na patelni grillowej. 

W rondelku umieszczamy składniki sosu. Gotujemy tak długo, aż sos zrobi się gęsty. Układamy na talerzach ryż w estetyczny sposób. Kawałki łososia natomiast przeplatamy pieczarkami. Polewamy sosem i na koniec dekorujemy jeszcze listkami kolendry. 

Powiązane posty