Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś pieczony w pesto

Przepis na łososia pieczonego w pesto

Znakomity pomysł na szybki obiad. Ten prosty przepis kulinarny pozwoli zrobić wyśmienity obiad w niecałe pół godziny. Oryginalny smak łososia pieczonego w pesto zasmakuje nawet najbardziej wysublimowanym podniebieniom!

Składniki:
– Łosoś (600 g)
– Czerwone pesto z suszonych pomidorów (2 łyżki)
– Suszone oregano (2 łyżeczki)
– Krojone pomidory (½ puszki)
– Oliwa (2 łyżki)
– Świeża bazylia (odrobina)
– Tarty parmezan (½ szklanki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:

Z filetów z łososia obcinamy skórkę, a następnie płaty kładziemy na desce skórą do dołu. Następnie ostrym nożem oddzielamy skórę ryby od mięsa. Teraz płuczemy łososia, delikatnie obsuszamy i kroimy na gotowe porcje. Każdą z nich posypujemy pieprzem i solą oraz smarujemy odrobiną czerwonego pesto. Tak przygotowane filety układamy w naczyniu żaroodpornym.

Włączamy piekarnik, żeby rozgrzał się do 200 oC. W tym czasie każdy kawałek ryby dekorujemy krojonymi pomidorami z puszki i dodatkowo doprawiamy oregano. Ewentualnie można ponownie dodać naprawdę niewielką szczyptę soli i pieprzu. Na koniec całość skrapiamy oliwą, posypujemy tartym parmezanem i bazylią i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie łosoś pieczony w pesto jest gotowy do podania. Ryba najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami.

Powiązane posty