Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron w sosie kurkowym 

makaron

Połączenie makaronu i grzybów to może być bardzo smakowita mieszanka, jeżeli tylko mamy dostępny sprawdzony przepis. Ten taki jest, a smak podkręcać będzie czosnek, parmezan i posiekana natka pietruszki. 

Składniki: 

  • 600 g piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli 
  • większa szczypta pieprzu 
  • większa szczypta przyprawy do kurczaka 
  • 250 g grzybów kurek 
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 100 ml wody lub bulionu 
  • 1 nieco czubata łyżeczka mąki pszennej 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 2-3 łyżki parmezanu 
  • 250-300 g makaronu np. tagliatelle, penne 

Sposób przygotowania: 

Ten przepis jest ceniony przez wiele osób z uwagi na to, że w zależności od własnych preferencji, możemy dodać mięso lub je pominąć. Tak czy inaczej, makaron może smakować świetnie z kurczakiem lub indykiem. 

Tak więc jeżeli lubimy mięso, to filet z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Należy jeszcze dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i wszystko razem wymieszać. 

Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. 

Należy rozgrzać patelnię dodać trochę oleju do smażenia i wsypać drobno posiekaną szalotkę. W momencie zeszklenia dodajemy mięso, cały czas mieszając. Smażymy przez około 4 minuty na średnim ogniu. Potem dodajemy grzyby i znów smażymy, co chwilkę mieszając przez około 3 minuty. 

Następnie dodajemy 100 ml bulionu rosołowego albo wody 250 ml śmietanki 30 %. Wcześniej mieszamy ją w kubku z łyżeczką mąki pszennej.

Dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy przez około 3 minuty na średnim ogniu. 

Już po chwili sos powinien zrobić się gęsty i wtedy warto dodać 3 łyżki startego sera. 

Pozostaje jeszcze ugotować makaron taki, jak akurat lubimy i nałożyć go na talerze. Polewamy go sosem kurkowym i ze smakiem konsumujemy. 

Powiązane posty