Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z kozim serem i bazylią 

Makaron

Są dania, które łączą w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Nie trzeba też być szefem kuchni, aby wyczarować potrawę, która będzie smakować wszystkim i to nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Tak właśnie smakuje makaron z bazylią i kozim serem. 

Składniki: 

  • pół opakowania makaronu świderki 
  • 150 g koziego sera 
  • 2 garści świeżych liści bazylii 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób przygotowania: 

Wstawiamy wodę na makaron, a gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy preferowany typ makaronu. Powinien się gotować tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu (ma być ugotowany al dente).

W międzyczasie przygotowujemy sos. Miksujemy więc świeże liście bazylii, wykorzystując blender i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Jeżeli sos będzie już gotowy, doprawiamy go solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem. 

Teraz pozostaje już tylko połączyć ze sobą składniki. Mieszamy więc makaron z sosem bazylikowym, a górę ozdabiamy pokruszonym kozim serem. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. 

Powiązane posty