Są dania, które łączą w sobie prostotę i wyrafinowany smak. Nie trzeba też być szefem kuchni, aby wyczarować potrawę, która będzie smakować wszystkim i to nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Tak właśnie smakuje makaron z bazylią i kozim serem.
Składniki:
- pół opakowania makaronu świderki
- 150 g koziego sera
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wstawiamy wodę na makaron, a gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy preferowany typ makaronu. Powinien się gotować tak długo, jak wskazuje instrukcja na opakowaniu (ma być ugotowany al dente).
W międzyczasie przygotowujemy sos. Miksujemy więc świeże liście bazylii, wykorzystując blender i stopniowo dodajemy oliwę z oliwek. Jeżeli sos będzie już gotowy, doprawiamy go solą i pieprzem zgodnie z własnym gustem.
Teraz pozostaje już tylko połączyć ze sobą składniki. Mieszamy więc makaron z sosem bazylikowym, a górę ozdabiamy pokruszonym kozim serem. Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać.