Makaron z serem jest popularnym daniem obiadowym, które można z łatwością modyfikować na różnorodne sposoby. Jedną z ciekawszych odmian tego prostego przepisu jest makaron na słodko. Jego przygotowanie zajmuje do 20 minut i jest niezwykle łatwe.
Składniki
- Ulubiony makaron (200 g)
- Ser biały (200 g)
- Cukier (2 łyżki)
- Masło (2 łyżki)
- Cynamon (szczypta)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w delikatnie osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i na chwilę zostawiamy w durszlaku. W tym samym garnku, w którym gotowaliśmy makaron, rozpuszczamy masło. Kiedy będzie już płynne, ale nie będzie się jeszcze gotować, dodajemy odcedzony makaron.
W drugim kroku rozkładamy przygotowany makaron na dwa talerze. Całość posypujemy pokruszonym serem (najlepiej równomiernie po bokach i nieco więcej na środek). Tak samo postępujemy z cukrem i cynamonem. Cukier powinien delikatnie się rozpuścić na gorącym makaronie, a ilość cynamonu możemy dostosowywać do własnych preferencji. Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły.