Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z serem – wersja na słodko

Przepis na makaron z serem

Makaron z serem jest popularnym daniem obiadowym, które można z łatwością modyfikować na różnorodne sposoby. Jedną z ciekawszych odmian tego prostego przepisu jest makaron na słodko. Jego przygotowanie zajmuje do 20 minut i jest niezwykle łatwe.

Składniki

  • Ulubiony makaron (200 g)
  • Ser biały (200 g)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Masło (2 łyżki)
  • Cynamon (szczypta)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w delikatnie osolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i na chwilę zostawiamy w durszlaku. W tym samym garnku, w którym gotowaliśmy makaron, rozpuszczamy masło. Kiedy będzie już płynne, ale nie będzie się jeszcze gotować, dodajemy odcedzony makaron.

W drugim kroku rozkładamy przygotowany makaron na dwa talerze. Całość posypujemy pokruszonym serem (najlepiej równomiernie po bokach i nieco więcej na środek). Tak samo postępujemy z cukrem i cynamonem. Cukier powinien delikatnie się rozpuścić na gorącym makaronie, a ilość cynamonu możemy dostosowywać do własnych preferencji. Tak przygotowany obiad najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły.

Powiązane posty