Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z cukinią i sosem pomidorowym

Makaron z cukinią i sosem pomidorowym

Prosty przepis kulinarny na smaczny obiad. Jak zachwycić domowników? Wystarczy 30 minut, żeby przygotować naprawdę eleganckie danie. Makaron z cukinią, a na wierzchu starty parmezan. Znakomity obiad kojarzący się ze słonecznymi Włochami.

Składniki

  • Makaron penne – 250 gramów
  • Cukinie – 2 sztuki
  • Przyprawa do spaghetti bolognese – 1 opakowanie
  • Starty parmezan – 100 gramów
  • Świeża bazylia – 5 listków
  • Oliwa – 1 łyżka

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie cukinie kroimy w plastry. Cukinie podsmażamy na 1 łyżce oliwy, po czym zdejmujemy warzywa z ognia. W tym czasie przyprawę do spaghetti mieszamy z ok. 200 ml wody i przelewamy do garnka. Doprowadzamy mieszankę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Po tym czasie do sosu dodajemy cukinię i całość gotujemy kolejne 2 minuty. Makaron podajemy wymieszany z sosem i ozdobiony świeżą bazylią oraz startym serem.

Powiązane posty