Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tradycyjne kopytka w sosie pieczarkowym

Kopytka w sosie pieczarkowym

Czy ktokolwiek nie zna smaku kopytek z sosem pieczarkowym? Ten prosty przepis warto co jakiś czas wykonać w domu, aby przypomnieć sobie niepowtarzalny aromat wyjątkowej potrawy.

Składniki

  • Ziemniaki, najlepiej „stare” (500 gramów)
  • Cebula biała (1 sztuka)
  • Ząbki czosnku (2 sztuki)
  • Pieczarki (300 gramów)
  • Sos pieczarkowy w proszku (1 opakowanie)
  • Mąka pszenna (50 gramów)
  • Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Dodatkowa mąka do podsypania (1 garść)
  • Śmietana UHT (300 mililitrów)
  • Olej (2 łyżki)
  • Zioła (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Ziemniaki myjemy i razem ze skórką gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, aż zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy, obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Kiedy nieco przestygną, dodajemy do nich sól, mąkę i jajko. Całość mieszamy, ale powstałego ciasta nie wyrabiamy zbyt długo. W dłoniach formujemy wałki i kroimy w kształt tradycyjnych kopytek. Następnie gotujemy je we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty.

W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na który przekładamy cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili dodajemy do nich śmietanę i sos pieczarkowy w proszku. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia sosu.

Na koniec wystarczy na tę samą patelnię przełożyć ugotowane kopytka, wymieszać, chwilę smażyć i podać do stołu na wybranych talerzach.

Powiązane posty