Czy ktokolwiek nie zna smaku kopytek z sosem pieczarkowym? Ten prosty przepis warto co jakiś czas wykonać w domu, aby przypomnieć sobie niepowtarzalny aromat wyjątkowej potrawy.
Składniki
- Ziemniaki, najlepiej „stare” (500 gramów)
- Cebula biała (1 sztuka)
- Ząbki czosnku (2 sztuki)
- Pieczarki (300 gramów)
- Sos pieczarkowy w proszku (1 opakowanie)
- Mąka pszenna (50 gramów)
- Mąka ziemniaczana (1 łyżka)
- Jajko (1 sztuka)
- Dodatkowa mąka do podsypania (1 garść)
- Śmietana UHT (300 mililitrów)
- Olej (2 łyżki)
- Zioła (2 łyżeczki)
Przygotowanie
Ziemniaki myjemy i razem ze skórką gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu, aż zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy, obieramy ze skórek i przeciskamy przez praskę. Kiedy nieco przestygną, dodajemy do nich sól, mąkę i jajko. Całość mieszamy, ale powstałego ciasta nie wyrabiamy zbyt długo. W dłoniach formujemy wałki i kroimy w kształt tradycyjnych kopytek. Następnie gotujemy je we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty.
W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, na który przekładamy cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili dodajemy do nich śmietanę i sos pieczarkowy w proszku. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia sosu.
Na koniec wystarczy na tę samą patelnię przełożyć ugotowane kopytka, wymieszać, chwilę smażyć i podać do stołu na wybranych talerzach.