Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z kiełbasą i dynią 

makaron na talerzu

Dynia najczęściej kojarzy nam się z Helloween. W okresie jesiennym i zimowym zwykle sięgamy po to warzywo, które jednak powinno stale przez cały rok gościć na naszych stołach. Jest zdrowe i od razu nastraja optymistycznie. Nie każdy też wie, że dynię można dodać do makaronu. A jeżeli jeszcze dorzucimy trochę kiełbasy i grzybów, to danie będzie smakować wybornie. 

Składniki: 

  • 600 g dyni pokrojonej w kostkę 
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę 
  • makaron – rodzaj wedle uznania 
  • 3 łyżki oleju roślinnego 
  • garść suszonych grzybów 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 150 ml śmietanki 36% 
  • 250 ml bulionu drobiowego 
  • 8 posiekanych liści szałwi 
  • sól i pieprz 
  • gałka muszkatołowa 

Sposób przygotowania: 

Zanim zaczniemy przygotowywać danie, wcześniej należy namoczyć w gorącej wodzie grzyby. Dzięki temu zmiękną i bez problemu pokroimy je w paski. 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek, grzyby, kiełbasę i dynię. Całość podsmażamy przez 2 minuty. Następnie doprawiamy solem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Teraz wlewamy bulion. Przez około 10 minut wszystko musi się gotować krótko. Po tym czasie dynia zmięknie. 

Następnie dodajemy śmietankę i szałwię. Nadal gotujemy, aż sos zgęstnieje. 

Danie jest gotowe i można je podawać z wybranym rodzajem makaronu. 

Powiązane posty