Prosty tradycyjny przepis. Makaron z pieczarkami każdego roku pojawia się na stole niemal wszystkich Polaków.
Składniki
- Filety z piersi kurczaka – 500 gramów
- Przyprawa do kurczaka – 1 opakowanie
- Makaron tagliatelle – 250 gramów
- Pieczarki – 500 gramów
- Mleko – 150 mililitrów
- Cebula – 1 sztuka
- Musztarda – 2 łyżki
- Świeża natka pietruszki – 2 łyżki
- Olej rzepakowy – 1 łyżka
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby w plasterki, a kurczaka w paski. Przyprawę do kurczaka mieszamy z musztardą i mlekiem. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy je na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę. Dodajemy do niej kurczaka, a po kilku minutach pieczarki ponownie przekładamy na patelnię.
Wszystko mieszamy razem z sosem, gotujemy 5 minut, przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.