Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkami

Prosty tradycyjny przepis. Makaron z pieczarkami każdego roku pojawia się na stole niemal wszystkich Polaków.

Składniki

  • Filety z piersi kurczaka – 500 gramów
  • Przyprawa do kurczaka – 1 opakowanie
  • Makaron tagliatelle – 250 gramów
  • Pieczarki – 500 gramów
  • Mleko – 150 mililitrów
  • Cebula – 1 sztuka
  • Musztarda – 2 łyżki
  • Świeża natka pietruszki – 2 łyżki
  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, grzyby w plasterki, a kurczaka w paski. Przyprawę do kurczaka mieszamy z musztardą i mlekiem. Grzyby smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy je na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę. Dodajemy do niej kurczaka, a po kilku minutach pieczarki ponownie przekładamy na patelnię.

Wszystko mieszamy razem z sosem, gotujemy 5 minut, przekładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Powiązane posty