Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron z pieczoną fetą

Makaron z pieczoną fetą

Wyborny posiłek, który zachwyci każdego. Przygotowanie obiadu jeszcze nigdy nie było tak proste. Z tym przepisem w kilka chwil wypełnisz swoje mieszkanie niesamowitym aromatem.

Składniki

  • Oryginalny grecki ser feta – 200 g
  • Pomidorki koktajlowe – 500 g
  • Suszone oregano – 1/2 łyżeczki
  • Oliwa extra vergine – 4 łyżki
  • Makaron – 200 g
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 1 szklanka listków

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Do żaroodpornej formy wkładamy ser feta, a wokół niego układamy umyte pomidorki koktajlowe.

Posypujemy całość oregano, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

W międzyczasie zagotowujemy wodę na makaron, solimy ją i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, a resztę odcedzamy. Makaron mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Gdy feta i pomidorki są już upieczone, rozgniatamy je widelcem w formie, aby powstał jednolity sos. Dodajemy świeże listki bazylii, ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy trochę zachowanej wody z gotowania makaronu, jeśli danie jest za suche.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem według uznania, a także możemy dodać więcej oliwy dla smaku.

Powiązane posty