Aromatyczna potrawa, w której zakochasz się od pierwszego kęsa. Wypróbuj przepis na makaron z jabłkami i cynamonem i nie przegap tej okazji.
Składniki
- Makaron świderki – 350 gramów
- Kwaśne jabłka – 1 kilogram
- Cukier – 0.6 szklanki
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Rodzynki – 4 łyżki
- Jajka – 3 sztuki
- Śmietana – 1 szklanka
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Bułka tarta – 1 łyżka
- Sól – 1 szczypta
- Masło – 2 łyżki
Przygotowanie
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy odcedzony będzie stygł, kroimy jabłka w cienkie plasterki. Z kolei jajka rozcieramy z cukrem i dodajemy namoczone rodzynki, cynamon i cukier waniliowy. To wszystko mieszamy ze śmietaną i makaronem.
Teraz smarujemy tłuszczem foremkę do wypiekania i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej przygotowany makaron z jabłkami, a jego wierzch smarujemy masłem. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 oC. Podajemy zaraz po przygotowaniu.