Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makaron zapiekany z jabłkami

Makaron zapiekany z jabłkami

Aromatyczna potrawa, w której zakochasz się od pierwszego kęsa. Wypróbuj przepis na makaron z jabłkami i cynamonem i nie przegap tej okazji.

Składniki

  • Makaron świderki – 350 gramów
  • Kwaśne jabłka – 1 kilogram
  • Cukier – 0.6 szklanki
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • Rodzynki – 4 łyżki
  • Jajka – 3 sztuki
  • Śmietana – 1 szklanka
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Bułka tarta – 1 łyżka
  • Sól – 1 szczypta
  • Masło – 2 łyżki

Przygotowanie

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy odcedzony będzie stygł, kroimy jabłka w cienkie plasterki. Z kolei jajka rozcieramy z cukrem i dodajemy namoczone rodzynki, cynamon i cukier waniliowy. To wszystko mieszamy ze śmietaną i makaronem.

Teraz smarujemy tłuszczem foremkę do wypiekania i posypujemy ją bułką tartą. Przekładamy do niej przygotowany makaron z jabłkami, a jego wierzch smarujemy masłem. Całość pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 oC. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Powiązane posty