Prosty przepis na pyszny obiad. Witaminy i rewelacyjny smak, w którym szybko się zakochasz.
Składniki
- 250 g makaronu (np. rigatoni, penne)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 młodej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka masła
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do dekoracji
Przygotowanie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ok. 2 minuty przed końcem jego gotowania, dodajemy do garnka pokrojone szparagi. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z oliwą i stopniowo nakładamy mięso. Doprawiamy je solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia.
Pod patelnią zmniejszamy ogień, dodajemy masło i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy 2 minuty, po czym dodajemy 3 łyżki wody z garnka z makaronem. Mieszamy i czekamy, żeby woda wyparowała. Teraz dodajemy śmietankę i gotujemy całość. Po ok. 2 minutach od zagotowania dodajemy parmezan i natkę pietruszki. Następnie na patelnię przekładamy odcedzony makaron ze szparagami. Podgrzewamy wszystko razem przez kilka minut i przekładamy na talerze. Przed podaniem dekorujemy obiad natką pietruszki.