Wyborny deser z orientalną nutą. Japoński makowiec zachwyca smakiem i lekkością. Przygotujesz go bez większych problemów, a gości skutecznie zachwycisz.
Składniki
- Mak suchy (90 gramów)
- Mleko (0.5 szklanki)
- Cukier puder (90 gramów)
- Jabłka (2 sztuki)
- Kasza manna (30 gramów)
- Jajka (2 sztuki)
- Masło (40 gramów)
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- Amaretto (1 łyżka)
Przygotowanie
Mak zalewamy zagotowanym mlekiem. Po ok. 30 minutach dokładnie go odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy po żółtko i mieszamy. Po chwili dodajemy drugie żółtko i ponownie mieszamy.
Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Łączymy owoc z masą maślaną. Białka ubijamy na pianę. Teraz łączymy w misce mak z proszkiem do pieczenia, kaszą, amaretto i jabłkami. Mieszamy i powoli dodajemy pianę z białek. Wszystko wylewamy na blachę do pieczenia (15×8 cm) i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.