Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Makowiec po japońsku

Makowiec po japońsku

Wyborny deser z orientalną nutą. Japoński makowiec zachwyca smakiem i lekkością. Przygotujesz go bez większych problemów, a gości skutecznie zachwycisz.

Składniki

  • Mak suchy (90 gramów)
  • Mleko (0.5 szklanki)
  • Cukier puder (90 gramów)
  • Jabłka (2 sztuki)
  • Kasza manna (30 gramów)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Masło (40 gramów)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Amaretto (1 łyżka)

Przygotowanie

Mak zalewamy zagotowanym mlekiem. Po ok. 30 minutach dokładnie go odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji, dodajemy po żółtko i mieszamy. Po chwili dodajemy drugie żółtko i ponownie mieszamy.

Teraz obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Łączymy owoc z masą maślaną. Białka ubijamy na pianę. Teraz łączymy w misce mak z proszkiem do pieczenia, kaszą, amaretto i jabłkami. Mieszamy i powoli dodajemy pianę z białek. Wszystko wylewamy na blachę do pieczenia (15×8 cm) i pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC.

Powiązane posty