Mazurek to ciasto bardzo dobrze rozpoznawalne w kuchni polskiej. W większości domów nie może go zabraknąć na stole podczas Świąt Wielkanocnych. To niezwykle smaczny deser, ale ciasto stanowi także wspaniałą dekorację stołu świątecznego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je częściej. Tym bardziej że ten przepis nie jest skomplikowany.
Składniki:
- 200 g ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, czy nerkowca),
- 50 g masła,
- 80 g cukru,
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Najpierw zabieramy się za orzechy. Musimy je lekko uprażyć. Robimy to po to, aby uwolnił się ich głęboki aromat. Do tego celu możemy wykorzystać piekarnik albo suchą patelnię. Przy czym pamiętajmy, aby często je mieszać.
Teraz przygotowujemy masę. W momencie, gdy orzechy już nabiorą barwy złotej, możemy je zmielić na drobny proszek. Następnie. Rozpuszczamy delikatnie masło w rondelku. Dodajemy cukier i szczyptę soli, a na koniec zmielone orzechy.
Aby uformować spód, potrzebujemy blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki i formujemy równą warstwę. Najlepiej do tego celu użyć łyżkę lub wałek.
Teraz pozostaje już zostawić spód do przestygnięcia. Wówczas stwardnieje. Wzbogacamy go w dodatki, które akurat wybieramy.