Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Meksykańskie risotto

Kurczak po meksykańsku, screen z YouTube

Znakomity pomysł na słodki obiad. Prosty i przyjemny, a przy tym szybki w przygotowaniu. Dzięki niemu w Twojej kuchni zagości prawdziwie meksykański klimat.

Składniki

  • Ryż (100 gramów)
  • Przyprawa do kurczaka po meksykańsku (1 opakowanie)
  • Kalafior (300 gramów)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Batat (1 sztuka)
  • Pomidor (2 sztuki)
  • Kolendra (1 pęczek)
  • Czerwona papryka (1 sztuka)
  • Czerwona fasola (100 gramów)
  • Oliwa z oliwek (3 łyżki)

Przygotowanie

Na początek gotujemy ryż, tak jak jest podane w instrukcji na jego opakowaniu. Następnie warzywa myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Kalafiora z kolei rozrywamy na mniejsze różyczki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy warzywa i odcedzoną fasolę. Po 2-3 minutach dolewamy wody (ok. 200 ml) i dodajemy pomidory i przyprawę do kurczaka po meksykańsku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do prawie całkowitego odparowania wody.

Teraz wystarczy dodać posiekaną kolendrę i ryż. Obiad gotowy. Podajemy do stołu.

Powiązane posty