Niezwykle prosta w przygotowaniu sałatka, która urzeknie każdego smakosza.
Składniki
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 6 jajek
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- Majonez
- Do dekoracji: natka pietruszki, szczypiorek lub koperek
Przygotowanie
Umyte, ale nie obrane marchewki i ziemniaki przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy przez ok. 35 minut. Dopiero po tym czasie je odcedzamy, ostudzamy i obieramy. W tym czasie gotujemy na twardo jajka, które również obieramy. Jajka dodatkowo przekrajamy na pół i oddzielamy białka od żółtek.
Na dno salaterki przekładamy tuńczyka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na niego łyżkę majonezu. Dosypujemy drobno posiekaną cebulę, a na nią białka jajek starte na dużych oczkach tarki. W następnej kolejności nakładamy marchewkę i ziemniaki – również starte na tarce.
Na koniec smarujemy wierzch sałatki majonezem i dekorujemy całość żółtkami startymi na małych oczkach tarki. Teraz pozostaje dodać nieco szczypiorku, koperku i natki pietruszki.