Prosty przepis na lekki i sycący obiad. Wystarczy chwila spędzona w kuchni, a wszyscy domownicy będą rozpływać się nad nową pozycją w książce kucharskiej.
Składniki
- Ok. 750 g polędwicy wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 12 suszonych śliwek
- 2 łyżki brandy
- 200 g cienko pokrojonej szynki suszonej
- Gałązka rozmarynu
- 30 g parmezanu
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie
Śliwki zalewamy gorącą wodą z brandy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby porządnie namokły. Z kolei mięso płuczemy i usuwamy z niego wierzchnie błony. Kroimy mięso w paski o grubości ok. 1 cm. Następnie tłuczemy je w celu uzyskania cienkich plasterków. Nacieramy je solą, pieprzem, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na filetach kładziemy namoczone śliwki. Zawijamy w szynkę parmeńską i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy resztą zalewy ze śliwek (3 łyżki) i dodajemy listki parmezanu. Danie pieczemy przez 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 oC.
W osobnym rondelku gotujemy śmietanę z drobno posiekanym parmezanem, solą i musztardą. Tak przygotowany sos, kiedy jest jeszcze gorący, polewamy na roladki.