Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Polędwiczki z suszonymi śliwkami

Polędwiczki z suszonymi śliwkami

Prosty przepis na lekki i sycący obiad. Wystarczy chwila spędzona w kuchni, a wszyscy domownicy będą rozpływać się nad nową pozycją w książce kucharskiej.

Składniki

  • Ok. 750 g polędwicy wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki brandy
  • 200 g cienko pokrojonej szynki suszonej
  • Gałązka rozmarynu
  • 30 g parmezanu
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

Śliwki zalewamy gorącą wodą z brandy, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby porządnie namokły. Z kolei mięso płuczemy i usuwamy z niego wierzchnie błony. Kroimy mięso w paski o grubości ok. 1 cm. Następnie tłuczemy je w celu uzyskania cienkich plasterków. Nacieramy je solą, pieprzem, oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na filetach kładziemy namoczone śliwki. Zawijamy w szynkę parmeńską i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polewamy resztą zalewy ze śliwek (3 łyżki) i dodajemy listki parmezanu. Danie pieczemy przez 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 oC.

W osobnym rondelku gotujemy śmietanę z drobno posiekanym parmezanem, solą i musztardą. Tak przygotowany sos, kiedy jest jeszcze gorący, polewamy na roladki.

Powiązane posty