Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pampuchy w sosie borówkowym

Pampuchy w sosie borówkowym są prawdziwym smakiem lata. Jest to znakomity i prosty do przygotowania przepis, który doskonale sprawdzi się o każdej porze dnia. Posiłek może stanowić śniadanie, obiad lub kolację. Pampuchy w sosie borówkowym są słodkie, przez co z pewnością zasmakują również dzieciom.

Składniki:
– Mąka pszenna (0,5 kg)
– Jajko (1 sztuka)
– Mleko (250 ml)
– Drożdże (50 g)
– Masło (3 łyżki)
– Cukier (3 łyżki)
– Sól (szczypta)
– Mąka ziemniaczana (łyżeczka)
– Borówki (400 g)
– Woda (½ szklanki)

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania pysznych klusek. W tym celu bierzemy miskę, do której rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki pszennej i cukru oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn mieszamy i odstawiamy na bok na około 15 minut, aby drożdże zaczęły działać. Następnie przez sito przesiewamy resztę mąki pszennej, a w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, które po roztopieniu odstawiamy do wystygnięcia. Do osobnej miski wsypujemy mąkę pszenną oraz dodajemy jajko, sól, łyżkę masła oraz resztę mleka i rozczyn z drożdży. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto, po czym nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po upływie tego czasu z ciasta odrywamy niewielkie kulki i formujemy z nich małe kulki. Rozkładamy je na blacie i posypujemy mąką. Je również przykrywamy ścierką i zostawiamy na około 15 minut. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę, przygotowujemy sito do gotowania na parze i układamy na nim pampuchy (nie wkładamy ich do wody!).

Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu borówkowego. Żeby go przygotować, musimy rozpuścić pozostałe masło w rondelku, a następnie wsypać do niego 2/3 borówek i cukier. Całość dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Pozostałą część borówek miksujemy blenderem. Powstałą masę dodajemy do rondelka. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 5 minut. Sos warto od czasu do czasu przemieszać. Teraz pampuchy w sosie borówkowym są gotowe do podania. Wystarczy nałożyć je na talerz i polać sosem.

Powiązane posty