To danie bardzo chętnie jest przygotowywane przez osoby, które są pasjonatami kuchni włoskiej, a także naleśników. Potrawa sprawdzi się na pewno idealnie, jeżeli chcemy przed kimś zrobić wrażenie i przygotować obiad w stylu włoskim.
Składniki:
- 10-12 naleśników
- 500 g świeżego szpinaku 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 słoik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- suszone zioła (oregano, tymianek)
- 100 g sera żółtego
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj naleśniki.
Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj szpinak i smaż, aż zmięknie.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, przyprawy i gotuj.
Przygotuj sos beszamel z masła, mąki, mleka i dopraw.
Nałóż farsz na naleśniki, zwiń w ruloniki, a następnie ułóż w naczyniu.
Teraz polej sosem beszamel, posyp serem i piecz.
Gotowe naleśniki pozostaje tylko posypać pietruszką i już można podawać.