Jeśli masz własną działkę, to możliwe, że rośnie tam orzech, na który w ogóle nie zwracasz uwagi. Są też osoby, które codziennie dodają orzechy do różnych dań takich jak owsianka, ale nie każdy wie, że można je wykorzystać także wtedy, gdy chcemy posmakować jakiegoś mocniejszego trunku. Na bazie orzechów włoskich można, bowiem zrobić wyśmienitą nalewkę, a przepis nie będzie skomplikowany.
Składniki:
- 0,5 kg orzechów włoskich (waga po wyłuskaniu)
- 0,5 l spirytusu 60%
- 1 szkl. ciemnego rumu
- 0,25 przegotowanej wody źródlanej
- 0,5 l miodu gryczanego (albo innego nektarowego) lub cukier trzcinowy
- opcjonalnie: pół laski wanilii
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy wydobyć orzechy ze skorupek. Nie wyrzucajmy jednak przegródki z orzecha. One nadadzą trunkowi wspaniały kolor.
Orzechy musimy zmieszać z rumem i dodać przekrojoną w połowie wanilię.
Całość musimy macerować przez okres 5 tygodni. Najlepiej, aby słój był ustawiony w miejscu nasłonecznionym.
Gdy minie ten okres czasu, płyn zlewamy, a orzechy zalewamy syropem sporządzonym z cukru albo z miodu. Pamiętajmy, aby orzechy były całkowicie zakryte. Teraz słój ponownie ląduje w nasłonecznionym miejscu, ale tym razem na 2 tygodnie.
Następnie likier zlewamy i musimy go połączyć z pierwszym zalewem. Następnie całość zostawiamy na mniej więcej miesiąc. W tym czasie na dnie powinien wytrącić się gęsty osad. Teraz delikatnie nalewkę zlewamy, aby nie przelać osadu. Najlepiej to zrobić wykorzystując filtr. To może być bibuła albo gaza.
Pozostaje przelać nalewkę do butelek. Musi odczekać przynajmniej pół roku, a najlepiej, jeżeli będzie to rok. Na pewno będzie mieć bardzo ciekawy smak i jest dosyć mocna w działaniu.