Jedną z popularniejszych ryb podawanych na obiad jest z pewnością łosoś. To zdrowa ryba, którą można smażyć lub upiec. Zawsze smakuje wspaniale. Można jednak ją przygotować trochę inaczej. Ciekawą propozycją jest łosoś z grilla marynowany w czarnej herbacie.
Składniki:
- 4 kawałki łososia
- 2 torebki czarnej herbaty
- kawałek korzenia imbiru
- 1 szklanka wrzątku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- olej sezamowy
Sposób przygotowania:
Na początek musimy zaparzyć w szklance wrzątku herbatę. Poczekajmy, aż mocno naciągnie. Teraz dodajemy imbir i czosnek. Wcześniej zetrzyjmy je na tarce.
Poczekajmy, aż napar trochę przestygnie. Wtedy dodajemy sos sojowy i miód. Taki napar musi teraz całkowicie ostygnąć.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy rybę i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie skrapiamy olejem sezamowym rybę i smażymy na tacce na grillu. Smażenie powinno się odbywać po 4 minuty z każdej strony ryby.