Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Łosoś marynowany w herbacie 

łosoś na talerzu

Jedną z popularniejszych ryb podawanych na obiad jest z pewnością łosoś. To zdrowa ryba, którą można smażyć lub upiec. Zawsze smakuje wspaniale. Można jednak ją przygotować trochę inaczej. Ciekawą propozycją jest łosoś z grilla marynowany w czarnej herbacie. 

Składniki: 

  • 4 kawałki łososia 
  • 2 torebki czarnej herbaty 
  • kawałek korzenia imbiru 
  • 1 szklanka wrzątku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka miodu 
  • olej sezamowy 

Sposób przygotowania: 

Na początek musimy zaparzyć w szklance wrzątku herbatę. Poczekajmy, aż mocno naciągnie. Teraz dodajemy imbir i czosnek. Wcześniej zetrzyjmy je na tarce. 

Poczekajmy, aż napar trochę przestygnie. Wtedy dodajemy sos sojowy i miód. Taki napar musi teraz całkowicie ostygnąć. 

Tak przygotowaną marynatą zalewamy rybę i odstawiamy do lodówki na 3 godziny. 

Po tym czasie skrapiamy olejem sezamowym rybę i smażymy na tacce na grillu. Smażenie powinno się odbywać po 4 minuty z każdej strony ryby. 

Powiązane posty