Popularna malinówka. Słodka i mocna, a przy tym delikatna w smaku. Chociaż jest łatwa w przygotowaniu, to tak jak większość wybornych nalewek, wymaga cierpliwości. Swoje musi odstać.
Składniki
- Maliny (800 gramów)
- Cukier (300 gramów)
- Spirytus (0.5 litra)
- Przegotowana woda (250 mililitrów)
Przygotowanie
Na początek usuwamy szypułki z malin. Połowę owoców przekładamy do słoika, do którego wsypujemy połowę cukru. Teraz wsypujemy pozostałą część malin i przykrywamy ją resztą cukru. Całość zalewamy przegotowaną wodą. Po kilku minutach wlewamy spirytus. Słoik dokładnie zakręcamy, wstrząsamy nim i odstawiamy na 4 tygodnie (miesiąc).
Po upływie miesiąca otwieramy słoik i odcedzamy nalewkę, którą przelewamy do przygotowanych butelek. Malinówkę przechowujemy w ciemnym miejscu (np. w barku).