Jeżeli nie macie co zrobić z mirabelkami, to można je wykorzystać do przygotowania nalewki. Te wspaniałe owoce to odmiana śliwki charakteryzująca się delikatnym miąższem i wspaniałą złotą skórką. Z uwagi na to, że mirabelki są nie tylko słodkie, ale również lekko kwaskowate, gwarantują wspaniały aromat i świetnie się sprawdzą do przygotowania mocniejszego trunku.
Składniki:
- 500 g mirabelek
- 250 g cukru
- 500 ml spirytusu – generalnie można także wykorzystać wódkę albo bimber
Sposób przygotowania:
Śliwki mirabelki najpierw myjemy, a następnie osuszamy. Następnie usuwamy pestki, choć są osoby, które je zostawiają.
Teraz owoce wkładamy do dużego słoja lub dużej butli przeznaczonej do przygotowywania nalewek. Teraz dodajmy cukier i spirytus albo jeśli wolimy wódkę, czy też bimber.
Naczynie szczelnie zamykamy i wstrząsamy delikatnie. Nie za mocno, ale tak, aby składniki się połączyły. Teraz nalewkę umieszczamy na około miesiąc czasu w ciepłym miejscu. Co jakiś czas trzeba wstrząsnąć butlą. Gdy minie wymagany czas, przecedzamy trunek przez sitko. Może to być również worek filtracyjny. Pozostaje przelać nalewkę do butelek i trzymać w chłodnym zacienionym miejscu.