Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Nalewka z mirabelek 

Nalewka z mirabelek 

Jeżeli nie macie co zrobić z mirabelkami, to można je wykorzystać do przygotowania nalewki. Te wspaniałe owoce to odmiana śliwki charakteryzująca się delikatnym miąższem i wspaniałą złotą skórką. Z uwagi na to, że mirabelki są nie tylko słodkie, ale również lekko kwaskowate, gwarantują wspaniały aromat i świetnie się sprawdzą do przygotowania mocniejszego trunku. 

Składniki: 

  • 500 g mirabelek 
  • 250 g cukru 
  • 500 ml spirytusu – generalnie można także wykorzystać wódkę albo bimber 

Sposób przygotowania: 

Śliwki mirabelki najpierw myjemy, a następnie osuszamy. Następnie usuwamy pestki, choć są osoby, które je zostawiają. 

Teraz owoce wkładamy do dużego słoja lub dużej butli przeznaczonej do przygotowywania nalewek. Teraz dodajmy cukier i spirytus albo jeśli wolimy wódkę, czy też bimber. 

Naczynie szczelnie zamykamy i wstrząsamy delikatnie. Nie za mocno, ale tak, aby składniki się połączyły. Teraz nalewkę umieszczamy na około miesiąc czasu w ciepłym miejscu. Co jakiś czas trzeba wstrząsnąć butlą. Gdy minie wymagany czas, przecedzamy trunek przez sitko. Może to być również worek filtracyjny. Pozostaje przelać nalewkę do butelek i trzymać w chłodnym zacienionym miejscu. 

Powiązane posty