Dobre śniadanie dla każdego? Z tym przepisem wszyscy będą zachwyceni i najedzeni.
Składniki:
- Twaróg – 200 g
- Jajka – 2
- Sól – mała szczypta
- Cukier – 1 łyżka
- Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
- Mąka – 1/2 szklanki
- Mleko – 1/2 szklanki
- Masło – 2 łyżki
- Cukier puder
Opcjonalnie:
- Namoczone rodzynki – 2 łyżki
Do podania:
- Dżem truskawkowy
- Świeże owoce
Przygotowanie
W misce rozgniatamy twaróg i dodajemy do niego żółtka. Białka przekładamy do osobnej miseczki. Dodajemy do twarogu również sól, cukier waniliowy, cukier, makę i mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy odsączone rodzynki.
Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy twarogowej, cały czas delikatnie mieszając. Teraz rozgrzewamy patelnię z masłem. Klarujemy masło (usuwamy pianę) i wlewamy na nie przygotowaną masę jogurtową.
Omleta smażymy przez ok. 4 minuty na średnim ogniu. Przewracamy go na drugą stronę – nie szkodzi, jeśli się porozrywa, bo zaraz i tak do tego doprowadzimy. Smażymy kolejne 4 minuty. Następnie kawałkami przekładamy go na talerze, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dżemem i świeżymi owocami.