Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet cesarski wzbogacony o twaróg

Omlet cesarski wzbogacony o twaróg

Dobre śniadanie dla każdego? Z tym przepisem wszyscy będą zachwyceni i najedzeni.

Składniki:

  • Twaróg – 200 g
  • Jajka – 2
  • Sól – mała szczypta
  • Cukier – 1 łyżka
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • Mąka – 1/2 szklanki
  • Mleko – 1/2 szklanki
  • Masło – 2 łyżki
  • Cukier puder

Opcjonalnie:

  • Namoczone rodzynki – 2 łyżki

Do podania:

  • Dżem truskawkowy
  • Świeże owoce

Przygotowanie

W misce rozgniatamy twaróg i dodajemy do niego żółtka. Białka przekładamy do osobnej miseczki. Dodajemy do twarogu również sól, cukier waniliowy, cukier, makę i mleko. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy odsączone rodzynki.

Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy twarogowej, cały czas delikatnie mieszając. Teraz rozgrzewamy patelnię z masłem. Klarujemy masło (usuwamy pianę) i wlewamy na nie przygotowaną masę jogurtową.

Omleta smażymy przez ok. 4 minuty na średnim ogniu. Przewracamy go na drugą stronę – nie szkodzi, jeśli się porozrywa, bo zaraz i tak do tego doprowadzimy. Smażymy kolejne 4 minuty. Następnie kawałkami przekładamy go na talerze, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z dżemem i świeżymi owocami.

Powiązane posty