Omlet w wersji duńskiej smakuje wyjątkowo. Przyrządza się go jednak trochę inaczej. Potrzebna będzie patelnia, którą jednak umieścimy w piekarniku. To wspaniała wersja na słodko, dzięki której powstanie danie, którym można się zajadać praktycznie codziennie!
Składniki:
- 3 duże lub 4 małe jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- patelnia z metalową rączką lub foremka do pieczenia (tortownica) lub foremka na muffiny
Sposób przygotowania:
Patelnie wstawiamy do piekarnika i zaczynamy rozgrzewać. Ustawiamy na 220°C.
W tym czasie miksujemy jajka ze szczyptą soli, mąką oraz mlekiem.
Gdy patelnia jest już gorąca, kładziemy 3 łyżki masła. Gdy zauważymy, że masło już zaczyna się pienić, to wówczas wlewamy ciasto.
Teraz czekamy, aż ciasto w piekarniku wyrośnie i się zarumieni. Będzie to trwało mniej więcej 16-20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180°C i pozostawiamy omlet jeszcze w piekarniku na 5 minut.
Gorące danie posypujemy cukrem pudrem i podajemy na przykład z owocami leśnymi.