Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet w stylu hygge 

omlet z owocami

Omlet w wersji duńskiej smakuje wyjątkowo. Przyrządza się go jednak trochę inaczej. Potrzebna będzie patelnia, którą jednak umieścimy w piekarniku. To wspaniała wersja na słodko, dzięki której powstanie danie, którym można się zajadać praktycznie codziennie! 

Składniki: 

  • 3 duże  lub 4 małe jajka 
  • pół szklanki mąki pszennej 
  • pół szklanki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • cukier puder do posypania 
  • patelnia z metalową rączką lub foremka do pieczenia (tortownica) lub foremka na muffiny 

Sposób przygotowania: 

Patelnie wstawiamy do piekarnika i zaczynamy rozgrzewać. Ustawiamy na 220°C. 

W tym czasie miksujemy jajka ze szczyptą soli, mąką oraz mlekiem. 

Gdy patelnia jest już gorąca, kładziemy 3 łyżki masła. Gdy zauważymy, że masło już zaczyna się pienić, to wówczas wlewamy ciasto. 

Teraz czekamy, aż ciasto w piekarniku wyrośnie i się zarumieni. Będzie to trwało mniej więcej 16-20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180°C i pozostawiamy omlet jeszcze w piekarniku na 5 minut. 

Gorące danie posypujemy cukrem pudrem i podajemy na przykład z owocami leśnymi. 

Powiązane posty