Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet marchewkowy

Omlet marchewkowy, screen z YouTube

Nietypowy początek wyjątkowego dnia. Pyszny omlet marchewkowy przygotujesz szybko, przyjemnie i tanio. A przy tym zachwycisz się jego smakiem.

Składniki

  • Jajko (2 sztuki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista (20 g)
  • Marchew (50 g)
  • Cynamon (1 szczypta)
  • Oliwa z oliwek (5 ml)
  • Sól (1 szczypta)
  • Skyr naturalny (100 g)
  • Orzech pekan (20 g)
  • Odżywka białkowa o smaku ciasteczkowym (10 g)

Przygotowanie

Marchewkę na początek obieramy i ścieramy na tarce (wybieramy drobne oczka). Następnie ubijamy jajka ze szczyptą soli. Naszym celem jest uzyskanie puszystej masy. Mąkę łączymy z odżywką białkową i cynamonem. Do ubitych jajek dodajemy startą marchew i wszystkie suche składniki. Całość bardzo delikatnie mieszamy.

Na rozgrzaną na patelni oliwę (staramy się ją dokładnie rozprowadzić) przelewamy przygotowane przed chwilą ciasto. Patelnię przykrywamy. Omlet smażymy przez kilka minut i ostrożnie przekładamy go na drugą stronę. Pilnujemy, żeby się nie rozpadł. Na drugiej stronie smażymy kolejnych kilka minut, to ścięcia się ciasta.

Na koniec przekładamy omlet na talerz. Na jego połowę wykładamy skyr, a orzechy siekamy i posypujemy nimi jogurt. Omlet składamy na pół i delektujemy się niezrównanym smakiem.

Powiązane posty