Nietypowy początek wyjątkowego dnia. Pyszny omlet marchewkowy przygotujesz szybko, przyjemnie i tanio. A przy tym zachwycisz się jego smakiem.
Składniki
- Jajko (2 sztuki)
- Mąka pszenna pełnoziarnista (20 g)
- Marchew (50 g)
- Cynamon (1 szczypta)
- Oliwa z oliwek (5 ml)
- Sól (1 szczypta)
- Skyr naturalny (100 g)
- Orzech pekan (20 g)
- Odżywka białkowa o smaku ciasteczkowym (10 g)
Przygotowanie
Marchewkę na początek obieramy i ścieramy na tarce (wybieramy drobne oczka). Następnie ubijamy jajka ze szczyptą soli. Naszym celem jest uzyskanie puszystej masy. Mąkę łączymy z odżywką białkową i cynamonem. Do ubitych jajek dodajemy startą marchew i wszystkie suche składniki. Całość bardzo delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną na patelni oliwę (staramy się ją dokładnie rozprowadzić) przelewamy przygotowane przed chwilą ciasto. Patelnię przykrywamy. Omlet smażymy przez kilka minut i ostrożnie przekładamy go na drugą stronę. Pilnujemy, żeby się nie rozpadł. Na drugiej stronie smażymy kolejnych kilka minut, to ścięcia się ciasta.
Na koniec przekładamy omlet na talerz. Na jego połowę wykładamy skyr, a orzechy siekamy i posypujemy nimi jogurt. Omlet składamy na pół i delektujemy się niezrównanym smakiem.