Daleki Wschód ma nam wiele do zaoferowania, a już w szczególności jeśli chodzi o kuchnię. Spróbuj wyjątkowych ciasteczek z wróżbą i zachwyć nimi domowników oraz gości na dowolnej imprezie.
Składniki
- Mąka pszenna (40 g)
- Masło (40 g)
- Cukier puder (50 g)
- Białko jaja kurzego (1 sztuka)
- Sól jodowana (szczypta)
Przygotowanie
Na początek rozpuszczamy masło i odstawiamy je do przestygnięcia. Następnie mąkę przesiewamy przez sitko, a białko z solą ubijamy na sztywno. Teraz do jajka stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas przy tym mieszając. Następnie ubijamy masę na gęsty krem. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą przez sito mąkę i rozpuszczone masło. Całość jeszcze przez chwilę mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Masę przekładamy na papier do pieczenia. Robimy to w taki sposób, żeby ciastka nie złączyły się ze sobą. Każde z nich powinno mieć ok. 9-10 cm średnicy. Żeby to osiągnąć, przekładamy po łyżeczce ciasta (porcja na 1 ciastko) i rozprowadzamy z użyciem palety lub noża. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 oC przez ok. 5 minut. W tym czasie krawędzie powinny się zarumienić.
Teraz wyjmujemy z piekarnika blachę, a ciastka przekładamy na talerz. Do każdego z nich wkładamy po 1 kartce z wróżbą. Z wykorzystaniem palety składamy je na pół, a następnie przewieszamy na brzegu filiżanki. Tym sposobem osiągną kształt charakterystyczny dla oryginalnych chińskich ciasteczek.
Najwygodniej będzie piec i składać po 2 ciasteczka, ponieważ ciasto szybko twardnieje. Kiedy to się stanie, nie będzie możliwe nadanie ciastkom odpowiedniego kształtu, a więc również zamknięcie w nich wróżb.