Masz ochotę na francuskie śniadanie? Przygotuj wyborny omlet francuski i poczuj się jak pod Wieżą Eiffla w Paryżu!
Składniki
- Jajka (4 sztuki)
- Przyprawa – pietruszka w kostce (1 sztuka)
- Mleko (4 łyżki)
- Zielony groszek konserwowy (8 łyżek)
- Starty żółty ser (2 łyżki)
- Natka pietruszki (2 łyżki)
- Pieprz czarny mielony (1 łyżeczka)
- Tłuszcz (2 łyżki)
Przygotowanie
Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, pieprz, pietruszkę i przyprawę w kostce. Przelewamy całość do pojemnika, który szczelnie zamykamy i energicznie nim potrząsamy. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, na który wylewamy masę jajeczną. Po kilkunastu sekundach przykrywamy patelnię pokrywką.
Połowę omletu posypujemy groszkiem i nakrywamy go drugą połową. Wierzch omletu po francusku posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.