Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet po francusku z groszkiem

Omlet po francusku

Masz ochotę na francuskie śniadanie? Przygotuj wyborny omlet francuski i poczuj się jak pod Wieżą Eiffla w Paryżu!

Składniki

  • Jajka (4 sztuki)
  • Przyprawa – pietruszka w kostce (1 sztuka)
  • Mleko (4 łyżki)
  • Zielony groszek konserwowy (8 łyżek)
  • Starty żółty ser (2 łyżki)
  • Natka pietruszki (2 łyżki)
  • Pieprz czarny mielony (1 łyżeczka)
  • Tłuszcz (2 łyżki)

Przygotowanie

Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, pieprz, pietruszkę i przyprawę w kostce. Przelewamy całość do pojemnika, który szczelnie zamykamy i energicznie nim potrząsamy. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, na który wylewamy masę jajeczną. Po kilkunastu sekundach przykrywamy patelnię pokrywką.

Połowę omletu posypujemy groszkiem i nakrywamy go drugą połową. Wierzch omletu po francusku posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Powiązane posty