Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet po hiszpańsku

Omlet po hiszpańsku

Wyborny omlet w stylu hiszpańskim. Przygotuj znakomite śniadanie, które zagwarantuje doskonały początek dnia. Już sam aromat potrawy rozbudzi wszystkich domowników.

Składniki

  • Jajko (5 sztuk)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Natka pietruszki (2 łyżki)
  • Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • Kiełbasa chorizo (50 gramów)
  • Młode ziemniaki (400 gramów)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Oliwa (1 łyżka)

Przygotowanie

Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry, pietruszkę siekamy, a chorizo i cebulę dzielimy na talarki. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 oC. W osobnej misce roztrzepujemy jajko, do którego dodajemy natkę pietruszki, majonez i pieprz. Tak przygotowany sos odstawiamy na bok.

Teraz rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Przesmażamy na nim chorizo, a następnie dodajemy ziemniaki i cebulę. Po ok. 5 minutach dodajemy na patelnię masę jajeczną, którą podgrzewamy przez ok. 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie patelnię przekładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 minut.

Powiązane posty