Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ziemniaki z grilla z dipem

Ziemniaki na słodko z grilla, screen z YouTube

Rozpocznij sezon grillowy w wielkim stylu. Przygotuj niezrównane wegetariańskie danie, czyli słodkie ziemniaki z pikantnym dipem.

Składniki

  • Słodkie ziemniaki (600 gramów)
  • Oliwa (2 łyżki)
  • Przyprawa do koreańskiego grilla (2 łyżki)
  • Limonka (1 sztuka)
  • Chudy twarożek (250 gramów)
  • Jogurt niskotłuszczowy (150 gramów)
  • Świeża pietruszka (2 garście)
  • Świeży szczypiorek (1 garść)
  • Świeża mięta (1 garść)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Następnie ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z sok z owocu. Wyciśnięty sok mieszamy z oliwą oraz przyprawą koreańską. Następnie siekamy wszystkie zioła i dokładnie mieszamy je z twarożkiem, skórką z limonki i jogurtem.

Pokrojone w plastry ziemniaki grillujemy ok. 5 minut z każdej strony. W czasie grillowania stopniowo smarujemy je przygotowaną przed chwilą marynatą. Gotowe słodkie ziemniaki podajemy z dipem. Doskonale sprawdzi się np. meksykański dip.

Powiązane posty