Popularna nalewka z orzecha włoskiego, która często nazywana jest remedium na wszelkie dolegliwości. Chociaż jest to pewna przesada, to z pewnością ma działanie wzmacniające (w odpowiednich ilościach!) i pomaga na problemy żołądkowe.
Składniki
- Łuskane orzechy włoskie (500 gramów)
- Wódka 40% (700 mililitrów)
- Cukier trzcinowy (250 gramów)
- Przegotowana woda (250 mililitrów)
Przygotowanie
Połowę orzechów siekamy drobno, a drugą część prażymy na patelni. Po wystudzeniu drugiej części orzechów, je również siekamy. Wszystkie orzechy przekładamy do sporego słoika i zalewamy wódką. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na 14 dni.
Po upływie tego czasu rozpuszczamy cukier w rondelku, a po ostygnięciu przelewamy go do naszej nalewki. Mocno potrząsamy zamkniętym słoikiem i odstawiamy na kolejnych 7 dni. Na koniec przecedzamy orzechówkę i przelewamy ją do butelek.