To propozycja dla osób, które chcą się trochę zagłębić w tradycyjną polską kuchnię. Ozory w sosie chrzanowo-musztardowym przygotowane wg tego przepisu to gwarancja konsystencji delikatnej i bogactwa smaków. Po spróbowaniu takiego dania przekonać się do niego mogą nawet najwięksi sceptycy.
Składniki:
- 500 g ozorów cielęcych lub wołowych
- 5 łyżek sosu ścianowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- jedna łyżka musztardy
- Sól
- Masło
Sposób przygotowania:
Ozory umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i sól. Gotujemy do momentu, aż ozory zmiękną, co będzie trwało mniej więcej 3 godziny.
Gdy minie wymagany czas gotowania, wyjmujemy ozory z wywaru. Następnie obieramy ze skóry i kroimy na plastry. Teraz podsmażamy je na maśle.
W kolejnym kroku do wywaru dodajemy musztardę i sos chrzanowy. Potem mieszamy z podsmażonymi ozorami i gotowe.