Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pana cotta

Pana cotta

Ten przepiękny deser może się pochwalić rodowodem północno włoskim. Pana cotta to po polsku po prostu gotowana śmietanka. Przysmak jest banalnie prosty w przygotowaniu. Idealnie będzie smakować z dodatkiem owoców. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • 500 g śmietanki kremówki 
  • 50 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 1 łyżka żelatyny 
  • 1 porcja truskawek 

Sposób przygotowania: 

Galaretkę należy przygotować tak, jak opisano to na opakowaniu. Gdy ostygnie, wlewamy do przygotowanych naczyń i dodajemy pokrojone truskawki. 

Potrzebna będzie blaszka na muffiny. Należy wyłożyć ją ściereczką kuchenną i na niej układamy naczynia, a następnie odstawiamy do stężenia. 

Żelatyna musi być zalana wodą. Z kolei do osobnego garnuszka wlewamy śmietankę i mleko. Dodajemy również cukier. Laski wanilii należy przekroić wzdłuż, aby wyciągnąć nasionka. Należy je dodać do śmietanki i mleka. 

Stawiamy garnek na ogniu i cały czas mieszając drucianą trzepaczką, podgrzewamy. W momencie, gdy śmietanka zacznie się gotować, należy wyłączyć palnik. Teraz dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odkładamy do ostudzenia, ale co jakiś czas należy zamieszać zawartość. 

Teraz będziemy przelewać śmietankę do naczyń, ale dopiero wtedy, gdy zacznie lekko tężeć. W ten sposób galaretka się nie rozpuści. Dzięki temu nasionka wanilii nie będą się zbijać na powierzchni. 

Bita śmietana i świeże truskawki posłużą jako dekoracja gotowego deseru. 

Powiązane posty