Wbrew pozorom azjatyckie dania nie będą dla miłośników kuchni stanowić problemu. Możemy je samodzielnie przyrządzić w domu. Nietrudne w przygotowaniu są na przykład japońskie placki Okonomiyaki. Wspaniale pachną i smakują.
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 marchewka
- ½ główki małej, białej kapusty
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu tonkatsu
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 arkusz liści nori alg morskich pocięty w cienkie paski
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności jajka ubijamy na jednolitą masę. Potem mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką pszenną, sosem sojowym i solą.
Kolejny etap to szatkowanie kapusty. Przekładamy ją do dużej miski i solimy. Tak musi postać 10 minut. Potem odciskamy nadmiar wody.
Obieramy marchew i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie wszystkie warzywa dorzucamy do miski, w której jest ciasto. Całość należy dokładnie wymieszać.
Rozgrzewamy na patelni olej i formujemy z przygotowanej uprzednio masy placki. Powinny mieć średnicę około 10 cm. Smażymy z obydwu stron. Powinny nabrać rumianego koloru.
Gdy placki już są gotowe, smarujemy je sosem tonkatsu i majonezem. Można podawać posypane sezamem, szczypiorkiem oraz algami nori.