Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Japońskie placki Okonomiyaki 

placek na talerzu

Wbrew pozorom azjatyckie dania nie będą dla miłośników kuchni stanowić problemu. Możemy je samodzielnie przyrządzić w domu. Nietrudne w przygotowaniu są na przykład japońskie placki Okonomiyaki. Wspaniale pachną i smakują. 

Składniki:  

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego 
  • 1 marchewka 
  • ½ główki małej, białej kapusty 
  • 4 jajka 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • sól do smaku 
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki sosu tonkatsu 
  • 1 łyżka białego sezamu 
  • 1 arkusz liści nori alg morskich pocięty w cienkie paski 
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności jajka ubijamy na jednolitą masę. Potem mieszamy z proszkiem do pieczenia, mąką pszenną, sosem sojowym i solą. 

Kolejny etap to szatkowanie kapusty. Przekładamy ją do dużej miski i solimy. Tak musi postać 10 minut. Potem odciskamy nadmiar wody. 

Obieramy marchew i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Następnie wszystkie warzywa dorzucamy do miski, w której jest ciasto. Całość należy dokładnie wymieszać. 

Rozgrzewamy na patelni olej i formujemy z przygotowanej uprzednio masy placki. Powinny mieć średnicę około 10 cm. Smażymy z obydwu stron. Powinny nabrać rumianego koloru. 

Gdy placki już są gotowe, smarujemy je sosem tonkatsu i majonezem. Można podawać posypane sezamem, szczypiorkiem oraz algami nori. 

Powiązane posty