Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pankejki z miodem i borówkami

Pankejki z miodem, screen z YouTube

Przygotuj wyborną przekąskę lub zniewalające śniadanie. W dodatku szybko, prosto i przyjemnie. Niech już od samego rana apetyczny aromat wypełnia Twój dom.

Składniki

  • Borówki (100 g)
  • Ekstrakt waniliowy (0,5 łyżeczki)
  • Herbatniki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista (100 g)
  • Mleko (150 ml)
  • Olej (1 łyżka)
  • Płatki owsiane (2 łyżki)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Soda oczyszczona (0,5 łyżeczki)
  • Sól (szczypta)
  • Miód (2 łyżeczki)

Przygotowanie

Mąkę pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w dużej misce. W osobnej misce roztrzepujemy jajko, do którego dodajemy olej roślinny, ekstrakt waniliowy i mleko. Całość dokładnie mieszamy. Następnie zawartość miski z rozrobionym jajkiem przelewamy do suchych składników. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Rozgrzewamy patelnię i dokładnie smarujemy ją odrobiną oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta. Najlepiej, jeśli powstały okręg będzie miał średnicę ok. 10 cm. Placki smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. W tym czasie muszą przybrać złocistą barwę i nieco wyrosnąć.

Na koniec zdejmujemy wyborne pankejki z patelni, przekładamy je na talerz, polewamy miodem i ozdabiamy herbatnikami oraz borówkami. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

Powiązane posty