Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Papryka faszerowana mięsem

Oryginalne danie, którym można zaskoczyć gości. Papryka faszerowana mięsem charakteryzuje się wyjątkową świeżością i bogactwem smaków. Chociaż jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, to cały proces zajmuje około 90 minut. Warto jednak spędzić chwilę w kuchni, ponieważ wynik będzie rewelacyjny.

Składniki:
– Papryka (5 sztuk)
– Mięso mielone (300 g)
– Feta (100 g)
– Sos Spaghetti Bolognese (1 opakowanie)
– Cebula (1 sztuka)
– Kuskus (100 g)
– Natka pietruszki (1 pęczek)
– Świeża bazylia (odrobina)
– Ser żółty w kawałku (20 g)

Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie myjemy 4 papryki i odcinamy ich wierzch (około 1 cm czubka papryki). Warto pamiętać o pestkach w paprykach. Aby się ich pozbyć, możemy posłużyć się łyżką lub wypłukać pusty środek zimną wodą. 1 paprykę kroimy w drobną kostkę. W drugim kroku kroimy cebulę w drobną kostkę, a na patelnie rozgrzewamy olej. Następnie wykładamy na niego mielone mięso i cebulę, po czym mieszamy sos Spaghetti Bolognese ze szklanką zimnej wody i ostrożnie wlewamy na patelnię. Kolejną czynnością jest duszenie całości na małym ogniu przez około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy 1 paprykę pokrojoną wcześniej w kostkę, kuskus i pokruszoną fetę. Całość dokładnie mieszamy, a powstały farsz nakładamy łyżką do przygotowanych papryk. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce, a natkę pietruszki drobno siekamy. Serem i natką pietruszki przykrywamy wierzch nafaszerowanych papryk. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 oC i pieczemy przez około 45 minut. Na koniec całość dekorujemy listkami bazylii.

Powiązane posty