Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki są proste do przygotowania. Sprawdzą się doskonale jako obiad, a także forma przegryzki. Jako dodatek doskonale sprawdzi się do nich mizeria, choć wybór jest zdecydowanie większy. Z łatwością można manipulować daniem zgodnie z własnymi preferencjami, ponieważ pieczone ziemniaki znakomicie smakują niemal ze wszystkim.

Składniki:
– Ziemniaki (1 ½ kg)
– Olej (5 łyżek)
– Ostra papryka w proszku (szczypta)
– Słodka papryka w proszku (szczypta)
– Przyprawa do gyrosa (szczypta)
– Czosnek (4 ząbki)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i dokładnie je płuczemy. Następnie każdy z nich kroimy na pół, a następnie jeszcze raz na pół (w sumie na 4 równe części). Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem i posypujemy wszystkimi przyprawami. Całość dokładnie mieszamy, żeby przyprawy były na wszystkich ziemniakach.
Następnie wykładamy papierem do pieczenia dużą formę i wykładamy na nią przygotowane ziemniaki. Główki czosnku kroimy na pół i układamy równomiernie między ziemniakami. Tym sposobem przesiąkną one jego aromatem, który jednocześnie będzie delikatny. Rozgrzewamy piekarnik do 175 oC i wkładamy blachę z ziemniakami. Pieczemy je przez około 35 minut. Pieczone ziemniaki znakomicie będą komponować się nie tylko z mizerią i różnego rodzaju surówkami, ale również z maślanką czy jako zamiennik dla tradycyjnych ziemniaków do obiadu z mięsem.

Powiązane posty