Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński

Paprykarz szczeciński nie bez powodu cieszy się wielką popularnością. Wypróbuj prosty przepis kulinarny na ten znakomity dodatek.

Składniki

  • ok. 250 g wędzonej ryby (np. makrela, węgorz, pstrąg, morszczuk) – waga obranego mięsa
  • 100 g (1 woreczek) naturalnego lub białego ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie usuwamy wszystkie ości z ryby. Obieramy i ścieramy na tarce marchewkę i pietruszkę, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Teraz rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni i szklimy na niej cebulę. Po tym czasie dodajemy starte warzywa, resztę oleju, sól i pieprz. Całość smażymy przez 3 minuty, co chwilę mieszając.

Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, dodajemy rybę, odcedzony ryż i paprykę słodką oraz pikantną. Podgrzewamy przez ok. 4 minuty, a pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany paprykarz szczeciński jest gotowy do podania.

Powiązane posty