Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta z czosnku niedźwiedziego 

zielona pasta

Czosnek niedźwiedzi to bardzo zdrowe warzywo, a więc dlaczego nie zrobić z niego pasty, która będzie się wspaniale nadawać do smarowania pieczywa? Nic już nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jej więcej, ponieważ można ją przechowywać w słoiku w lodówce. 

Składniki: 

  • 1 duży pęczek świeżych liści czosnku niedźwiedziego (ok. 120-150 g) 
  • 3 łyżki orzechów włoskich (można także użyć orzechów laskowych lub orzeszków piniowych) 
  • 3 łyżki startego sera pecorino 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 ml oliwy 

Sposób przygotowania: 

Najpierw musimy liście czosnku niedźwiedziego bardzo dokładnie umyć. Następnie suszymy, wykorzystując sitko. Można też użyć wirówki do sałaty. 

Na suchej patelni musimy uprażyć orzechy, a następnie zmiksować w malakserze. Teraz dodajemy liście i znów wszystko miksujemy. Potem dodajemy ser, sól i oliwę. Mieszamy całość do momentu, aż sól się rozpuści. 

Tak przygotowaną pastę umieszczamy w małych wyparzonych słoiczkach. Warto ją też lekko ugnieść. Dzięki temu na powierzchni pojawi się warstwa oleju (działa konserwująco). 

Taką pastę można przechowywać w lodówce nawet do roku czasu. 

Powiązane posty