Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pasta z bobu 

pasta z bobu

Pasty to bardzo praktyczne rozwiązanie, jeżeli chcemy mieć zawsze coś pod ręką, co można dodać do krakersów lub do kanapek. Ciekawą propozycją jest pasta z bobu. To jedno z flagowych dań wegańskich, po które jednak coraz częściej sięgają również osoby niestroniące od mięsa. 

Składniki: 

  • 1 kg świeżego bobu 
  • 2 cytryny 
  • 100 g orzeszków ziemnych 
  • pęczek mięty 
  • pęczek kolendry 
  • ząbek czosnku 
  • kmin rzymski 
  • zielone chili 

Sposób przygotowania: 

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Bób natomiast wkładamy do gotującej się wody. Woda powinna być osolona, ale odrobinę. Teraz gotujemy mniej więcej 10 minut, a potem odlewamy wrzątek. Teraz bób zalewamy zimną wodą. 

Pamiętajmy, że gdy wykorzystujemy bób mrożony, zalewamy go tylko ciepłą wodą. 

Następnie bób obieramy ze skórki i razem z orzechami wkładamy do miksera. Dodajemy tu także czosnek, chili, oliwę i kmin rzymski. Należy dodać również odrobinę soli, oliwę, skórkę cytryny i sok z cytryny, a także miętę i kolendrę. 

Pasta jest już gotowa i można nią smarować na przykład pieczywo. 

Powiązane posty