Pastę można zrobić, jak się okazuje z najróżniejszych składników spożywczych. Do przygotowania smarowidła do pieczywa może posłużyć także słonecznik. To idealny dodatek do diety wegańskiej albo wegetariańskiej. Naturalnie dla mięsożerców także to może stanowić ciekawą odmianę i bardzo urozmaicić śniadanie.
Składniki
- 175 g łuskanych nasion słonecznika
- 100 ml mleka owsianego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka cebulki granulowanej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- nasiona do posypania
Sposób przygotowania:
Do garnuszka lub innego naczynia wsypujemy naczynia słonecznika i zalewamy wodą. Woda powinna całkowicie przykrywać słonecznik. Zostawiamy go na godzinę.
Następnie odcedzamy nasiona, wykorzystując sitko i przekładamy do blendera, który powinien dysponować odpowiednią mocą. Dorzucamy też oczywiście wszystkie składniki wymienione w przepisie i blendujemy całość tak długo, aż powstanie gładka jednolita pasta. W zależności od mocy blendera może to więc trwać od kilku minut do kilkunastu.
Następnie smarowidło przekładamy do miski. Okrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum jedną godzinę.
Tego typu pastę najlepiej budować posypaną nasionami słonecznika albo innymi.