Nie każdy obiad musi wyglądać tak samo. Jeżeli znudziły cię się ziemniaki i schabowy, oryginalną propozycją nawet dla znawców kuchni będzie pieczona dynia z serem kozim. Taka potrawa może również wystąpić w roli lekkiej kolacji lub bardzo fajnej przystawki.
Składniki:
- 1/4 małej dyni np. hokkaido, muscat, piżmowej
- 100 g sera koziego miękkiego
- 2 łyżki natki pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki pistacji
- oliwa, sól, pieprz
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Z dyni najpierw należy usunąć pestki. Teraz kroimy ją w cienkie półksiężyce, ale dozwolona jest także każda inna forma. Mogą być kostki.
Piekarnik ustawiony na termoobieg należy rozgrzać do 200 °. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Na niej rozkładamy kawałki dyni, a następnie skrapiamy je oliwą i solimy. Pieczenie należy ustawić na 20 minut.
Po tym czasie na wierzchu układamy cienko pokrojoną cebulę. Teraz pieczemy jeszcze całość przez 10 minut. Cebula powinna być lekko spieczona, a dynia miękka.
Podczas pieczenia w międzyczasie pomidorki kroimy na pół, a pistacje i natkę siekamy.
Gdy dynia wyląduje na talerzach, układamy na niej cebulę, a ser kozi rozsypujemy. Sypiemy jeszcze na górę pietruszkę i pistacje. Dokładamy pomidorki, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym.
Czas na konsumpcję!