Pieczone frytki są znakomitym pomysłem na wieczorną przekąskę, dodatek do obiadu lub prostą przegryzkę na imprezę czy seans filmowy. Są przy tym proste w przygotowaniu, a ich smak i popularność gwarantują zadowolenie domowników lub gości.
Składniki
- Ziemniaki (800 g)
- Majonez (2 łyżki)
- Ketchup (2 łyżki)
- Majeranek (1 łyżka)
- Olej (1 łyżka)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 2 cm. Surowe frytki płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby usunąć z nich nadmiar wody. Następnie przekładamy je do miski z majerankiem, szczyptą soli i olejem.
Teraz rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 oC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy przygotowane frytki. Staramy się je rozłożyć w taki sposób, żeby za bardzo nie nachodziły na siebie. Całość pieczemy przez ok. 30 minut.
W tym czasie w osobnej misce mieszamy ketchup z majonezem. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Przygotowane frytki podajemy na talerzu, kiedy są jeszcze gorące. Sos możemy polać po frytkach lub podać go w osobnej sosjerce.