Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone frytki

Frytki z piekarnika, screen z YouTube

Pieczone frytki są znakomitym pomysłem na wieczorną przekąskę, dodatek do obiadu lub prostą przegryzkę na imprezę czy seans filmowy. Są przy tym proste w przygotowaniu, a ich smak i popularność gwarantują zadowolenie domowników lub gości.

Składniki

  • Ziemniaki (800 g)
  • Majonez (2 łyżki)
  • Ketchup (2 łyżki)
  • Majeranek (1 łyżka)
  • Olej (1 łyżka)

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 2 cm. Surowe frytki płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy na papierowy ręcznik, żeby usunąć z nich nadmiar wody. Następnie przekładamy je do miski z majerankiem, szczyptą soli i olejem.

Teraz rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 oC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który wysypujemy przygotowane frytki. Staramy się je rozłożyć w taki sposób, żeby za bardzo nie nachodziły na siebie. Całość pieczemy przez ok. 30 minut.

W tym czasie w osobnej misce mieszamy ketchup z majonezem. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Przygotowane frytki podajemy na talerzu, kiedy są jeszcze gorące. Sos możemy polać po frytkach lub podać go w osobnej sosjerce.

Powiązane posty