Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone ziemniaki z kiełbasą

Pieczone ziemniaki z kiełbasą

Bardzo prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekki obiad.

Składniki

  • Ziemniaki – 6 szt.
  • Kiełbasa – 30 g
  • Śmietana 18% – 2 łyżki
  • Mozzarella, tarta – 20 g
  • Cukinia – 0,5 szt.
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz czarny

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. W tym czasie w kostkę kroimy cebulę, kiełbasę i czosnek. Mieszamy je w misce z serem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym mieszamy.

Ziemniaki wykładamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a na każdy z plastrów nakładamy odrobinę przygotowanego farszu. Całość pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 oC.

Powiązane posty