Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Piernik z kajmakiem 

Piernik z kajmakiem 

Piernik uchodzi za ciasto uniwersalne. Takie rzeczywiście jest. Może się pojawić na stole świątecznym, ale będzie także smakować w dzień powszedni i stanowić na przykład świetne towarzystwo dla popołudniowej kawy. A piernik z kajmakiem  to szczególnie dobra propozycja dla tych, którzy nie dysponują zbyt dużą ilością czasu. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 250 ml mleka 
  • 180 g cukru 
  • 120 g masła 
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżeczki kakao 
  • 2 łyżki powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki kawy zbożowej 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamon 

Dodatkowo: 

  • polewa czekoladowa 
  • 200 g kajmaku 
  • 2 łyżki kakao 

Sposób przygotowania: 

Potrzebujemy rondelka, do którego przełożymy masło i wsypiemy cukier. Podgrzewamy całość i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. 

Następnie wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika i dodajemy kakao. Należy także dodać powidła śliwkowe. Wszystkie składniki musimy razem wymieszać, a następnie zestawiamy rondel z ognia i czekamy, aż ostygnie. 

Teraz wlewamy mleko i miód. Należy także dodać roztrzepane jajka i kawę zbożową. Składniki energicznie ze sobą mieszamy. 

W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Teraz przelejemy je do formy, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik musimy rozgrzać do 170°C. Wkładamy formę na 45 minut. 

Następnie do rondelka przekładamy kajmak i wsypujemy kakao. Mieszamy składniki, podgrzewając do momentu ich połączenia. 

Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 równe blaty i przekładamy kajmakiem. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową. 

Powiązane posty