Piernik uchodzi za ciasto uniwersalne. Takie rzeczywiście jest. Może się pojawić na stole świątecznym, ale będzie także smakować w dzień powszedni i stanowić na przykład świetne towarzystwo dla popołudniowej kawy. A piernik z kajmakiem to szczególnie dobra propozycja dla tych, którzy nie dysponują zbyt dużą ilością czasu.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 180 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- 200 g kajmaku
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy rondelka, do którego przełożymy masło i wsypiemy cukier. Podgrzewamy całość i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Następnie wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika i dodajemy kakao. Należy także dodać powidła śliwkowe. Wszystkie składniki musimy razem wymieszać, a następnie zestawiamy rondel z ognia i czekamy, aż ostygnie.
Teraz wlewamy mleko i miód. Należy także dodać roztrzepane jajka i kawę zbożową. Składniki energicznie ze sobą mieszamy.
W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, cały czas mieszając do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Teraz przelejemy je do formy, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Piekarnik musimy rozgrzać do 170°C. Wkładamy formę na 45 minut.
Następnie do rondelka przekładamy kajmak i wsypujemy kakao. Mieszamy składniki, podgrzewając do momentu ich połączenia.
Gdy ciasto ostygnie, kroimy je na 3 równe blaty i przekładamy kajmakiem. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową.