Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Piernikówka – nalewka

Piernikówka

Nalewka idealna na Święta Bożego Narodzenia. Chociaż jeszcze jest do nich trochę czasu, warto już teraz zacząć przygotowania, ponieważ nalewka piernikowa musi swoje odleżeć. Piernikówka jest nalewką, której musisz spróbować.

Składniki

  • Spirytus (80%) – 0,5 litra
  • Woda – 0,2 litra
  • Miód – 0,2 litra
  • Laska cynamonu
  • Gałka muszkatołowa – 0,5 startej
  • Kandyzowane skórki pomarańczy – 1 łyżka
  • Laska wanilii
  • Goździki – 5 sztuk
  • Ziele angielskie – 3 sztuki

Przygotowanie

Wybieramy duży słój z nakrętką. Przekładamy do niego wszystkie przyprawy (oczywiście bez miodu i wody) i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc. Po tym czasie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Następnie przecedzamy alkohol, żeby pozbyć się z niego wszystkich ziół i przypraw. Do przefiltrowanej nalewki piernikowej dodajemy wystudzony miód. Rozlewamy nalewkę do butelek i odkładamy, żeby leżakowała przez min. 7 miesięcy (a najlepiej 10).

Powiązane posty