Nalewka idealna na Święta Bożego Narodzenia. Chociaż jeszcze jest do nich trochę czasu, warto już teraz zacząć przygotowania, ponieważ nalewka piernikowa musi swoje odleżeć. Piernikówka jest nalewką, której musisz spróbować.
Składniki
- Spirytus (80%) – 0,5 litra
- Woda – 0,2 litra
- Miód – 0,2 litra
- Laska cynamonu
- Gałka muszkatołowa – 0,5 startej
- Kandyzowane skórki pomarańczy – 1 łyżka
- Laska wanilii
- Goździki – 5 sztuk
- Ziele angielskie – 3 sztuki
Przygotowanie
Wybieramy duży słój z nakrętką. Przekładamy do niego wszystkie przyprawy (oczywiście bez miodu i wody) i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc. Po tym czasie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Następnie przecedzamy alkohol, żeby pozbyć się z niego wszystkich ziół i przypraw. Do przefiltrowanej nalewki piernikowej dodajemy wystudzony miód. Rozlewamy nalewkę do butelek i odkładamy, żeby leżakowała przez min. 7 miesięcy (a najlepiej 10).